GO-Foto-logo-wit
Nog 5 tips voor fotografie in de herfst

Gepubliceerd op

De blaadjes aan de bomen beginnen behoorlijk te verkleuren. De komende weken zijn bij uitstek geschikt voor prachtige foto’s van de herfst. We hebben al eens eerder tips gegeven om dit kleurrijke jaargetijde mooi in beeld te brengen. In dit e-magazine krijg je er nog vijf bij.

Herfst: laat je kleuren knallen

Eerst even een korte samenvatting van ons vorige lijstje:

  • Neem een statief mee naar buiten. Zeker in het bos kan het net te donker zijn om uit de hand te fotograferen.
  • Zet je witbalans op ‘bewolkt’. De kleuren worden daardoor een stuk warmer. Als je in RAW fotografeert kun je later -in de nabewerking- nog veel sfeer toevoegen.
  • Richt je ook op details. Een enkel rood herfstblad kan aansprekender zijn dan een volle boom met gekleurde blaadjes.
  • Zorg ervoor dat je een paraplu en een plastic zak bij je hebt. Al die nattigheid is slecht voor je apparatuur en je kleding.
  • Check vooraf het weerbericht. Als je weet dat er mist komt met aansluitend een onbewolkte dag, dan is het zaak om vroeg op te staan. Mist en fotografie is een goede combinatie….

Wat kun je nog meer doen?

1. Vermijd de lucht

Fotografie in de herfst paddestoel

De lichtcontrasten zijn groot in de herfst. Het is lastig om een mooi doortekende lucht en een donkere bosrand vast te leggen. Je zult merken dat foto’s snel overbelicht zijn en daardoor ‘flets’ worden. Of de lucht ziet er mooi uit, maar je onderwerpen op de voorgrond zijn veranderd in een donker silhouet.

Je foto’s worden sfeervoller als je in de compositie de wolkenluchten zoveel mogelijk achterwege laat. Blijf wat lager bij de grond en richt je vooral op de kleuren in het bos, of het stadspark.

2. Gebruik eens een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter maakt kleuren intenser. Je kent het effect waarschijnlijk wel van de glazen in je zonnebril, of van je achteruitkijkspiegel in de auto. De wereld kan er (nog) veel mooier uitzien als de kleur iets wordt aangedikt. Dat doet een polarisatiefilter. Laat je adviseren bij een fotowinkel, want zo’n filter past niet op iedere camera. Bovendien heb je diverse merken en erg uiteenlopende prijzen.

Het nadeel van een polarisatiefilter is dat er minder licht door je lens komt. Je zult die mindere lichtopbrengst moeten compenseren door een langere sluitertijd, een groter diafragma, of een hogere iso. In dat geval komt een statief goed van pas…

3. Ga op zoek naar tegenlicht

De kracht van de zon is in de herfst een stuk minder dan in de zomer. Maak daar gebruik van. Probeer eens wat foto’s met tegenlicht te maken. Je kunt vaak prachtige details of mooie contrasten vastleggen als je recht tegen de zon in fotografeert.

Het is vaak een kwestie van experimenteren. Je kunt proberen om de ‘M’-stand van je camera te gebruiken. Maak vervolgens eens een paar foto’s met een heel snelle sluitertijd (je gaat immers recht tegen de zon in), of kies juist voor een klein diafragma (hoog f-getal). Je krijgt van die mooie lichtsterren in je foto als het diafragma heel klein is (f/18, of f/22).

Fotografie in de herfst tegenlicht

4. Speel met de sluitertijd

Het bos ligt in deze periode van het jaar vol afgevallen blad. Daar kun je creatief mee spelen. Zet je camera op een statief aan het begin van een mooie boslaan, gebruik de zelfontspanner en een lange sluitertijd. Gooi vervolgens een handvol bladeren in beeld net voordat de camera een plaatje schiet. Het lijkt dan net alsof de bladeren op dat moment massaal uit de boom vallen.

Je kunt met een korte sluitertijd de blaadjes juist ‘bevriezen’ in de lucht. In dat geval moet je wel zorgen dat het focuspunt van de camera ligt op de plek waar de blaadjes ‘vallen’.

5. Neem de tijd voor nabewerking

Fotografie in de herfst laan met bomen

Vrijwel alle herfstfoto’s in kranten en tijdschriften zijn stevig nabewerkt. Je kunt een heel eind komen met camera-instellingen, polarisatiefilters en mooi natuurlijk licht, maar de finishing touch zit ‘m toch echt in de nabewerking. Ga daar rustig voor zitten en laat anderen meekijken naar je eindproduct. Veel fotografen schieten door in hun enthousiasme tijdens het photoshoppen en zien niet meer dat ze te ver afwijken van de werkelijkheid. Probeer de foto’s zo sfeervol mogelijk te maken, zonder dat ze onnatuurlijk gaan ogen.

De belangrijkste aspecten waar je op kunt letten bij de nabewerking zijn de instellingen van de witbalans, de verzadiging van je kleuren en het contrast.

Conclusie: laat je kleuren knallen (maar maak het niet te dol)!

We wensen je veel fotografieplezier!

Dit artikel verscheen ook op de website van Fotoschool Keistad.

andere
verhalen