Klooster! komt ieder kwartaal

Klooster! komt ieder kwartaal

Klooster! is een groot succes geworden. De eerste editie van de kloosterglossy (voorjaar 2017) is bijna twintigduizend (20.000 !!!) keer verkocht. Dat is best een uniek resultaat in de huidige tijdschriftenmarkt. Het zegt iets over de behoefte aan mooie verhalen over rust, stilte en bezinning.

Misschien zijn we met z’n allen stiekem ook wel benieuwd naar het leven van monniken en nonnen. Wat doen die mensen de hele dag? Waar vullen ze hun uren mee? En hoe ziet de binnenkant van zo’n abdij er eigenlijk uit?

Decemberlicht

Klooster! komt ieder kwartaalDie geweldige interesse in Klooster! betekent dat er een vervolg kan komen. De eenmalige (test)versie groeit uit tot een heus kwartaalblad. Het eerste ‘echte’ nummer verschijnt in december en het thema is ‘licht’. De komende tijd neem ik je mee op mijn tochten langs talloze kloosters. Als je dat leuk vindt tenminste….

Mijn opdrachten voor Klooster! beginnen meestal met een telefoontje, of een mailtje van hoofdredacteur Leo Fijen. Hij begint zijn tekst steevast met de woorden: “Goede Gerard, kun je…” en dan volgt er een dag met een tijdstip waarop Leo graag wil dat ik plaatjes ga schieten. Gelukkig is de agenda van de meeste kloosterlingen redelijk flexibel. We wikken, wegen en schuiven wat met data en vervolgens ga ik op pad.

Liefste vrouw ter wereld

Leo vertelt me ook altijd iets over de mensen waarvan ik een portret mag gaan maken. Hij doet dat in bloemrijke taal en meeslepende zinnen. Zo kondigde hij aan dat ik op bezoek mocht bij de allerallerliefste vrouw ter wereld. Zij had aan heel veel mensen ‘het licht’ doorgegeven. En ze zou op de dag dat ik haar ging bezoeken voor het laatst in haar nonnenbestaan het habijt aantrekken. Zuster Margareth ging namelijk met pensioen.

Het klopte wat Leo had gezegd over haar warmte en vriendelijkheid. Ze wilde me helpen. Niets was teveel. Ze wees me de mooiste plekken rond het klooster en liep fier vooruit, ondanks de lastige pijn in haar been. We hebben foto’s geschoten in lommerrijke laantjes, bij rustieke bruggetjes en in het midden van een rood-bruine herfsttuin. Het was een feestje.

Klooster! cover

Voor de zekerheid maakte ik ook nog een paar close-up portretten. Deze bijvoorbeeld.

Klooster! komt ieder kwartaal Zuster Margareth

De opmaakredacteur zag mogelijkheden om van die foto een cover te maken. Dat zijn de fijne verrassingen voor een fotograaf. Soms ontdekken mensen mogelijkheden in een foto die je zelf had gemist.

De inhoud

Klooster! laat je op adem komen. Deze editie gaat over LICHT met:

Zuster Margareth | Henri Nouwen verandert het leven van zijn broer | Wil Derkse en Thomas Quartier in het spoor van Bendictus | Kees Waaijman over Leonard Cohen | Frank van Roermund – sterrenkundige en monnik | en Anselm Grün over engelen.

Verder: het gouden verhaal van de menswording | kwetsbaar leven: een kinderarts en zijn roeping | licht in het klooster | het Licht ABC | een column van Erik Borgman | en nieuwjaarswensen van religieuzen

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Recente berichten
Websitebouw