GO-Foto-logo-wit
Radio.Garden zet verhalen en muziek op de wereldkaart
Radio.Garden zet verhalen en muziek op de wereldkaart

Gepubliceerd op

Radio.Garden is een tuin waarin meer dan honderdduizend bloemen bloeien. Het is een volledig nieuwe manier om te genieten van al het moois dat radio te bieden heeft. Het achterliggende idee is super simpel, briljant bedacht en fabuleus uitgevoerd.

 
Radio.Garden zet verhalen en muziek op de wereldkaart (1)
 

App naar het museum

Radio.Garden is gemaakt in opdracht van het Hilversumse Instituut voor Beeld en geluid. De bedenkers werken bij Studio Puckey. Dat is geen opnameruimte, maar een bedrijf waar ze creatieve dingen verzinnen.

Radio.Garden is nu nog een App. Het wordt uiteindelijk echte kunst die in een museum kan komen te staan. Dat leg ik later nog eens uit….

Stel je de wereldbol voor. Dat is een groot, rond ding met heel veel blauw water en een aantal stukken land. Ergens op dat land staan radiozenders. Je kunt de duizenden locaties waar de programma’s worden gemaakt natuurlijk niet precies kennen. Radio.Garden biedt de oplossing. De bedenkers van de App hebben alle radiostations een groene stip gegeven. Je hoeft alleen nog maar aan de wereldbol te draaien om geluid te horen.
 
Radio.Garden zet verhalen en muziek op de wereldkaart afstemschaal
 

Radio.Garden en het kattenoog

Vroeger hadden we de afstemschaal op het radiotoestel zitten. Je draaide met een grote knop langs steden als Luxemburg, Beromünster, Hörby, Strasbourg en Warszawa. Als het ‘kattenoog‘ ver uitsloeg, dan had je het beste signaal. Het was eindeloos mysterieus. Ik kon uren aan zo’n knop draaien en luisteren naar knetterende stemmen en zwevende muziek. De ruis van de middengolf nam je voor lief.

Tegenwoordig googelen we gewoon op ‘radiozender’, ‘muziekprogramma’, of op ‘NPO Radio 1’ en dan krijg je wat je wilt op CD-kwaliteit.

Radio.Garden pikt van beide opties het beste. Het groene kattenoog is getransformeerd tot een rond bolletje boven een webadres. Hoe mooi kan het zijn!

Verbeterpuntjes

Ik word altijd blij van mensen die het leven op een creatieve manier eenvoudiger maken. Daar komt mijn passie voor Apple en Sonos vandaan.
Radio.Garden komt nu ook in dat rijtje.

Er zitten wel een paar dingen in Radio.Garden die nog verbeterd moeten worden. Je treft bijvoorbeeld regelmatig een station dat is gestopt met uitzenden, of waarvan de url niet meer klopt.

Het is ook jammer dat alleen stations die in MP3-formaat streamen te beluisteren zijn. Maar dat zijn zaken die vast-en-zeker snel worden opgelost.

Radio.Garden had de eerste dag al meer dan 300-duizend bezoekers van over de hele wereld. De App gaat met zoveel internationale aandacht gegarandeerd geld verdienen en dan zijn binnenkort die paar probleempjes verdwenen als sneeuw voor de zon.

Ik ga aan de wereldbol draaien. Kijken of ik Beromünster weer kan vinden.

andere
verhalen