GO-Foto-logo-wit
De brievenbus en andere verhalen

Gepubliceerd op

Politicus, kinderboekenschrijver en wereldverbeteraar Jan Terlouw is een prima storyteller. Hij ging deze week ‘viral’ met zijn pleidooi voor een betere wereld. Matthijs van Nieuwkerk had hem uitgenodigd om in ‘De Wereld Draait Door‘ een gloedvol betoog te houden. Jan weet als geen ander hoe een verhaal overgebracht moet worden. Hij kwam met een mooi beeld, namelijk het touwtje uit de brievenbus, als symbool voor een wereld waarin we elkaar weer vertrouwen.

Oprechte tranen

De finishing touch zat ‘m in de laatste paar seconden. Jan zei tegen het jeugdige publiek:

“Ik heb een mooi leven gehad. Ik wil dat jullie, de jongeren, dat ook hebben.”

Ik hield het niet droog. Het kwam er allemaal zo oprecht en gemeend uit. Ook de rest van Nederland viel als een blok voor Jan.
het-touw-uit de brievenbus van-jan-terlouw
Even terug naar dat touwtje uit de brievenbus. Dat was een geweldige vondst van onze éminence grise.

Alle babyboomers kennen het koordje het huis van hun vriendjes nog. Je trok er aan en de voordeur ging voor je open. Binnen kreeg je warme thee, of chocomelk met een velletje. Bij de rijke ouders was er soms zelfs priklimonade.

We waren nog niet bang voor ongewenste insluipers. Toen was geluk heel gewoon. En vertrouwen ook.

Inmiddels leven we een paar decennia verder en ik denk dat de meeste touwtjes wel uit de brievenbus zijn.

Angst voor de brievenbus

De brievenbus is zelfs een echt gevaarlijk gat in je huis geworden. Echt bloedlink!!! Er komt namelijk post door naar binnen. Rekeningen bijvoorbeeld.

Deze week raapte ik er één van de vloermat. Hij was afkomstig van een bedrijf dat ons heel goed heeft geholpen. Er was geen reden om te dralen met betalen. Ik heb dus keurig de naam van het bedrijf in m’n ING-app getypt en heel zorgvuldig die ellenlange reeks IBAN-cijfers overgenomen.

De metafoor van de begraafplaats en de brievenbus (1)Factuurfraude

Een paar dagen later kregen we telefoon van de bank. Ze hadden ontdekt dat het overgemaakte bedrag vliegensvlug van de rekening was gehaald. De Euro’s waren niet terecht gekomen bij dat leuke bedrijf, maar in criminele knuisten.

Dat heeft een naam: factuurfraude en het werkt als volgt….

Digitaal is beter

De boeven hengelen facturen uit een brievenbus. Die nemen ze mee en een briljante Photoshopper verandert het banknummer. Vervolgens wordt de rekening weer keurig in de envelop gestopt en naar de oorspronkelijke ontvanger gestuurd. Als die betaalt, dan is het geld een dag later spoorloos verdwenen.

Mijn advies: als je een factuur op papier krijgt, bel dan altijd even met degene aan wie het bedrag moet worden overgemaakt en check het rekeningnummer. Beter nog: laat de factuur per mail sturen. Dat blijkt minder fraudegevoelig, hoe vreemd het ook klinkt….

Leeg hoofd

Zo kan die brievenbus dus symbool staan voor wederzijds vertrouwen én voor duistere praktijken. De zoektocht naar de balans tussen goed en kwaad, of tussen blijdschap en verdriet maakt ons leven waarschijnlijk interessant. Ik moest daar aan denken toen ik deze week over begraafplaats De Rusthof in Amersfoort wandelde.

Het was nog vroeg en de wereld zag er adembenemend mooi uit. Het verdriet had zich even verstopt achter de grote stenen. Ik voelde alleen de rustgevende aanwezigheid van zorgeloze zielen. En dat beviel me prima.

Van mij mag de schoonheid winnen! Kon dat touwtje maar weer uit de brievenbus.De metafoor van de begraafplaats en de brievenbus

andere
verhalen