Category

Radio

Waargebeurde sprookjes voor je oren

Koptelefoon Waargebeurde sprookjes- ©Gerard Oonk

Annick is de eindbaas van de podcast-afdeling bij BNR Nieuwsradio. Ze belde een tijdje geleden en vroeg of ik het leuk zou vinden om een serie van twaalf waargebeurde sprookjes op te nemen. Iets met kunst, museumzalen en spannende veilingen. Het is een understatement als ik zeg dat Annick m’n belangstelling had gewekt. Sterker nog: ik had de neiging om nog voor het einde van haar uitleg heel hard ‘Ja, ik wil’ te schreeuwen.

Nog geen reactie

Journalistieke mijnbouw door een meesterinterviewer

Meesterinterviewer Frénk van der Linden is pas geleden zestig geworden. Hij vierde zijn verjaardag met de publicatie van een vuistdik boek vol prachtige verhalen. Het is een selectie van interviews uit zijn veertigjarige loopbaan, aangevuld met reacties van geïnterviewden en een serie persoonlijke reflecties. Van der Linden noemt die kijkjes in zijn eigen ziel: ‘Valkuilen en levenslessen van een vragensteller’.

Nog geen reactie

AmersfoortKiest voor burgers, politiek en mediamakers

AmersfoortKiest Koppelpoort

We zitten boven een vestiging van de Copyshop in een soort huiskamertje. De ruimte biedt net voldoende plek aan ongeveer vier personen. Wij zijn er vanavond met z’n vijftienen. Het is er donker, benauwd en krap. En het zindert. De stoelen en banken komen waarschijnlijk uit een kringloopcentrum. Overal staan koffiekopjes en onze opgewonden stemmen maken een gesprek onmogelijk. Op zo’n hoge statafel die je van recepties kent, zoemt zacht een beamer. Hier staat iets te gebeuren. Spanning en nieuwsgierigheid strijden om voorrang. We zijn met z’n allen getuige van een geboorte. De nieuweling heet AmersfoortKiest.

4 Reacties

Noren kunnen geen FM meer horen

Noren stappen as eerste over van FM naar DAB+

De kop boven dit artikel is nogal onduidelijk. Je moet namelijk zelf verzinnen: a.] of de inwoners van Noorwegen ongelooflijk de pest hebben aan FM-programma’s, of b.] dat ze -door omstandigheden- niet meer naar de FM kunnen luisteren.

Ik ga zometeen wat meer duidelijkheid geven, maar eerst nog even terug naar mijn verhaaltje van vorige week.

Een korte samenvatting van het voorafgaande….
Ik schreef dat twee docenten mij verliefd hebben gemaakt op de Nederlandse taal. Dat waren meneer Kost op de middelbare school en Dea op de School voor de Journalistiek.

Vooral mijn warme herinneringen aan Dea hebben behoorlijk wat stof doen opwaaien. De meelijwekkende opmerking dat ik haar dertig jaar geleden uit het oog ben verloren, raakte gevoelige snaren.

Relatiebemiddelaars gingen meteen aan de slag. Trouwe lezer Harm riep de hulp in van researchers bij Adres Onbekend en Spoorloos. En ene bert K. raadpleegde zijn immense netwerk en stuurde me zelfs foto’s van de vermeende Dea. Het was de start van een turbulente week.

4 Reacties

Top 2000 vertekent het nieuwe luistergedrag

Top 2000 vertekent radiocijfers

Het Top 2000-feest begint binnenkort. Natuurlijk hebben we de laatste weken een beetje gezeurd over de Top 3 die ieder jaar hetzelfde is. Want mopperen moét: altijd en over alles. Maar op 31 december zijn we de ongemakken vergeten en brult iedereen uit volle borst mee met de Bohemian Rapsody, Hotel California en Stairway to heaven..

Wetenschappers hebben onderzocht waarom er zo weinig vernieuwing in de lijst met hoogst-genoteerde nummers zit. Ik kan de argumentatie niet precies herhalen, maar het had iets te maken met het loslaten van tradities.

We houden blijkbaar graag vast aan ingesleten patronen. Ik ga daarover niet zitten zwarte pieten, want het schijnt een heel gebruikelijke eigenschap van mensen te zijn. Zelfs de Top 2000 ontkomt er niet aan.

Lees meer

3 Reacties

Het imperfecte blog

Het imperfecte blog - Jan Jaap van der Wal

162-2016


Een blog is een strikt persoonlijke kijk op de werkelijkheid. Het is het verhaal van iemand die zijn lezers vertelt wat ‘ie heeft meegemaakt, of wat ‘ie ergens van vindt. Je moet geen objectiviteit verwachten en er mag ook best een scherp randje aan zitten. Sterker nog: het is juist spannend als ergens een hoek af is; als blijkt dat er in het leven van de schrijver ook wel eens iets mis gaat.

Een blog is iets anders dan de glimmend opgepoetste tijdlijn van Facebook. De lezer weet dat niet alles rozengeur en maneschijn is. Vertel het dan ook maar…

Nog geen reactie

Mediastad Amersfoort

Amersfoort Mediastad. Donkere wolken pakken samen.

117-2016


Excuus, maar ik moet je even lastig vallen met een paar getallen. Amersfoort heeft sinds begin dit jaar ruim 150-duizend inwoners. Dat staat op Wikipedia en dan is het waar. De rijksoverheid geeft ons Gemeentebestuur €1,14 per huishouden om van Amersfoort een heuse mediastad te maken.

Het aantal huishoudens ken ik niet precies, maar op de begroting staat een totaalbedrag van €137.269 voor mediazaken. Als de burgemeester met zijn gevolg er nog wat uit eigen zak bij wil doen, dan mag dat, maar ik weet wel zeker dat ze andere prioriteiten stellen.

2 Reacties