Scherptediepte en de smartphone | 105-2016

Scherptediepte en de smartphone | 105-2016

Precies een week geleden schreef ik op deze site een verhaaltje over het belang van scherptediepte in de fotografie. Vandaag een kort vervolg, want het leek me wel aardig om een smartphone en een spiegelreflex met elkaar te vergelijken op dat prangende punt van het scherpteverloop.

Pixelplezier

Laat ik beginnen met opgewekt nieuws. De camera’s in smartphones worden bij ieder nieuw telefoonmodel beter. Het zal niet lang meer duren of de hoeveelheid pixels die een iPhone produceert is net zo groot als die van een redelijk professioneel fototoestel. Nou zijn pixels niet per se zaligmakend. Ze zijn wel handig, want je krijgt meer ruimte om een foto bij te snijden, zonder dat de afdruk op papier er meteen rot uit gaat zien.

Scherptediepte smartphone. Foto van een landschap met beperkte scherptediepte.

Landschap met spiegelreflex.

De software in de mobieltjes is ook fantastisch. Je kadreert op je display het plaatje dat je wilt gaan schieten en je tikt met je vinger op het gebied dat je scherp wilt hebben. De software doet de rest. Super handig! Dezelfde procedure geldt voor de belichting van de foto.

Scherptediepte smartphone. Foto van een landschap met grote scherptediepte.

Landschap met iPhone 5.

En dan zijn er nog de Apps. Die kleine programmaatjes worden ook steeds krachtiger. Ik ken professionele fotografen die al hun retoucheerwerk met goedkope Apps doen, in plaats van met peperdure programma’s als Photoshop.

Chase Jarvis

Kortom: als je maar zorgt dat je altijd je mobiel bij je hebt, dan zul je nooit een aardige foto missen. Of zoals de Amerikaanse fotograaf Chase Jarvis uitlegt in een erg populair boek met iPhonefotografie: “De beste camera is de camera die je bij je hebt.

Is de smartphone dan volledig zaligmakend? Kun je die dure spiegelreflex inmiddels wel op Marktplaats zetten? Nee, nee, nee!

Scherptediepte smartphone

Huis tussen bomen met een iPhone 5.

De lens van een smartphone is heel erg klein. Er zitten geen lamellen voor, zoals bij de grotere camera’s. Ik weet zeker dat de fabrikanten daar snel iets op gaan vinden, maar op dit moment kun je alleen de sluitertijd en de ISO-waarden op je mobiel handmatig aanpassen.

Scherptediepte. Foto van een huis aan een groen weiland.

Huis tussen bomen met spiegelreflex.

Je weet misschien nog van mijn vorige verhaal dat diafragma, sluitertijd en ISO de belichtingsdriehoek vormen en effect hebben op elkaar. Ik heb een tijdje gedacht dat het mogelijk moest zijn om scherptediepte te creëren door te spelen met die andere twee instellingen. Die vlieger ging helaas niet op.

Scherptediepte met smartphone

Je kunt overigens wel een kleine scherptediepte in je iPhonefoto’s krijgen. Daar moet je een trucje voor uithalen. Probeer het maar eens: kruip heel dicht op een redelijk klein voorwerp met je camera (ongeveer tien centimeter afstand), stel scherp (door met je vinger op het hoofdonderwerp te tikken) en maak een foto. Je zult zien dan de achtergrond snel wazig wordt. De foto die ik eergisteren plaatste van de uitgebloeide paardenbloem is een goed voorbeeld. En…. je kunt verschillende Apps gebruiken om een scherpe foto deels onscherp te maken. Ik ben fan van Snapseed.Scherptediepte. Foto van een uitgebloeide paardenbloem.

Maar de smartphone heeft normaal gesproken de neiging om alles scherp te maken in je compositie. Dat komt  door de enorme groothoeklens die er in zit (zie vertekening in het witte huis) en door het ontbreken van diafragma-instellingen. Het hoeft geen ramp te zijn. Je kunt immers schitterende foto’s maken met een mobieltje.

Maar als je -zonder al te veel digitaal gedonder met je fotobestanden- een plaatje wilt maken met weinig scherptediepte, haal dan je echte camera weer eens uit de koffer.

1 reactie on This Post

Theo de Gier
15 april 2016

Helaas maakt mijn Nikon D200 met kitlens ( oud spul dus ) niet zulke scherpe foto’s als mijn galaxy S5.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Websitebouw