Wijn en verwonderen: zinnenprikkelende verhalen

Wijn en verwonderen: zinnenprikkelende verhalen

Klaas Drupsteen is een hartstochtelijk vinoloog en een bevlogen journalist. Hij heeft zijn bedrijf in Culemborg Wijn en verwonderen genoemd. In die paar woorden komen de grote passies van Klaas samen. Hij laat zich voortdurend verbazen, door verhalen en door wijn.

Deze week stond Klaas op het podium van theater ‘De Fransche School’. Hij had Stef Bos uitgenodigd om liedjes over Zuid-Afrika te zingen en NPO-presentator Hijlco Span om vragen te stellen. Het werd een heel bijzondere avond.

stef-bos-wijn-en-verwonderen

Bij zanger/componist Stef Bos is de geest al uit de (wijn)fles.

Vanille, chocolade en rubber

In de zaal zaten ruim honderd bezoekers. Ze kregen om de twee liedjes een nieuw glas wijn. Klaas vertelde iedere keer gloedvol over de geschiedenis van het vocht en waarom we het vooral lekker moesten vinden. Hij roemde de vleugen vanille, tonen van chocolade en de prikkeling van vochtig hout. Mijn favoriete wijn (wijngoed Newton Johnson –  ‘Full stop Rock’) geurde naar verbrand rubber!!!
Wijn en verwonderen, dat was het.

klaas-drupsteen-wijn-en-verwonderen-theater-de-franse-school

Klaas Drupsteen vertelt over vijf Zuid-Afrikaanse wijnen.

Klaas stond als een Italiaan, breed gebarend, voor de volle zaal. Hij vertelde vol vuur over de herkomst van mijn drankje. De wijnranken van de ‘Full Stop Rock’ blijken vlak aan zee te staan, waar witte haaien zwemmen en onverschrokken surfers hun grootste golven zoeken.

De bergachtige bodem bij het water is keihard. Voor iedere wijnrank wordt een gat in het graniet geboord en dan begint het gevecht van de groei. Klaas vertelde dat de beste wijn komt van druiven die moeten knokken voor hun bestaan. Ze raken ‘ongeconcentreerd’ van een lui leven op vruchtbare grond. Het klonk als een calvinistische levensles in een seculiere theaterzaal die zwanger was van alcoholdamp.
Wijn en verwonderen, weet je nog…

Storytelling pur sang

De wijnwereld barst van de verhalen. Ik denk wel eens dat de helft van de smaak wordt bepaald door de anekdotes die de vinologen vertellen. Het is storytelling pur sang.

Bierbazen beginnen dat nu ook te snappen en komen met het ene-na-het-andere speciaal bier. We betalen al snel een paar Euro meer voor een sixpack als het etiket zegt dat nijvere monniken deze ‘trappist’ hebben gebrouwen.

wijn-en-verwonderen-hijlco-span-interviewt-stef-bos

NPO Radio 5 presentator Hijlco Span interviewt zanger Stef Bos

Verhalen leveren geld op

De prijs van een product wordt mede bepaald door het verhaal dat er aan kleeft. Dat heeft journalist Rob Walker in 2009 op een geinige manier bewezen.

Walker vroeg zich af of artikelen met een verhaal een hogere veilingprijs zouden scoren dan diezelfde producten zonder verhaal. Hij nodigde getalenteerde schrijvers uit om een een aantal goedkope voorwerpen te kopen in een kringloopwinkel.

De gemiddelde prijs van de honderd gekochte objecten was ongeveer 0,95 euro (exacte inkoopsprijs € 97,53). De copywriters verzonnen vervolgens mooie verhalen en plaatsen een foto en het verhaal op E-bay. De hele handel werd verkocht voor… € 2.736,75.

Website Wijn en verwonderen

Binnenkort komt Vincent van Merwijk naar theater De Franse School in Culemborg. Klaas zal er nog wel meer omheen verzinnen. Check vooral regelmatig zijn website van ‘Wijn en verwonderen’.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Websitebouw