GO-Foto-logo-wit
003-2016: Boze geesten verdrijven met vuurwerk
Foto: lege kartonnen dozen waarin vuurwerk heeft gezeten.

Gepubliceerd op

Zondag 3 januari 2016
De kruitdampen van de jaarwisseling zijn inmiddels in rook opgegaan. De kartonnen restanten liggen nog op straat. Het bovenste plaatje heb ik gemaakt in Hoogland, net naast het benzinestation aan de Zevenhuizerstraat…

De vuurwerkindustrie heeft aan mij misschien zo’n Hfl. 1,15 verdiend. Het kan zijn dat ik -lang geleden- wel eens een paar rotjes heb gekocht. Daarna nooit meer! En het spijt me niet eens.

Om eerlijk te zijn heb ik grondig de pest aan al dat geknal. Er gaat te vaak iets ernstig mis en het kost bakken met geld. De oorspronkelijke bedoeling van deze luidruchtige traditie is om boze geesten te verdrijven. Erg goed lijkt dat nog niet te lukken…

Dit jaar hebben jullie voor een kleine zeventig miljoen Euro de lucht in geschoten. Het was overigens een prachtig gezicht. Alsnog hartelijk dank, vooral die fanaten in de naaste omgeving.

Toevallig kwam ik vanmiddag een artikel tegen op de site van NRC over de schade die is aangericht. De kern van het stuk is dat er nog weinig over te zeggen valt, maar voor particulieren loopt het bedrag zeker op tot zo’n vijftien miljoen.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zegt tegen NRC:

“Het duurt meer dan een jaar voordat de precieze cijfers bekend zijn. Ruwweg is de totale schade die wij berekenen per jaarwisseling tien miljoen bij een natte jaarwisseling, vijftien miljoen bij een half natte en tussen de vijftien en twintig miljoen bij een droge jaarwisseling.”

In de openbare ruimte is waarschijnlijk voor een veelvoud van dat bedrag stuk gegaan. Lekker dan.

Je kunt mij rekenen tot de voorstanders van centraal geleide vuurwerkpartijtjes, of -als het niet anders kan- tot de pleitbezorgers van een paar plensbuien op oudejaarsavond….
Foto: door vuurwerk kapot geblazen gemeentelijke afvalbak.

 

andere
verhalen