003-2016: Boze geesten verdrijven met vuurwerk

003-2016: Boze geesten verdrijven met vuurwerk

Zondag 3 januari 2016
De kruitdampen van de jaarwisseling zijn inmiddels in rook opgegaan. De kartonnen restanten liggen nog op straat. Het bovenste plaatje heb ik gemaakt in Hoogland, net naast het benzinestation aan de Zevenhuizerstraat…

De vuurwerkindustrie heeft aan mij misschien zo’n Hfl. 1,15 verdiend. Het kan zijn dat ik -lang geleden- wel eens een paar rotjes heb gekocht. Daarna nooit meer! En het spijt me niet eens.

Om eerlijk te zijn heb ik grondig de pest aan al dat geknal. Er gaat te vaak iets ernstig mis en het kost bakken met geld. De oorspronkelijke bedoeling van deze luidruchtige traditie is om boze geesten te verdrijven. Erg goed lijkt dat nog niet te lukken…

Dit jaar hebben jullie voor een kleine zeventig miljoen Euro de lucht in geschoten. Het was overigens een prachtig gezicht. Alsnog hartelijk dank, vooral die fanaten in de naaste omgeving.

Toevallig kwam ik vanmiddag een artikel tegen op de site van NRC over de schade die is aangericht. De kern van het stuk is dat er nog weinig over te zeggen valt, maar voor particulieren loopt het bedrag zeker op tot zo’n vijftien miljoen.

Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars zegt tegen NRC:

“Het duurt meer dan een jaar voordat de precieze cijfers bekend zijn. Ruwweg is de totale schade die wij berekenen per jaarwisseling tien miljoen bij een natte jaarwisseling, vijftien miljoen bij een half natte en tussen de vijftien en twintig miljoen bij een droge jaarwisseling.”

In de openbare ruimte is waarschijnlijk voor een veelvoud van dat bedrag stuk gegaan. Lekker dan.

Je kunt mij rekenen tot de voorstanders van centraal geleide vuurwerkpartijtjes, of -als het niet anders kan- tot de pleitbezorgers van een paar plensbuien op oudejaarsavond….
Foto: door vuurwerk kapot geblazen gemeentelijke afvalbak.

 

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Websitebouw