GO-Foto-logo-wit
026-2016: Warm gevoel voor Coelhorst
Kapel van Coelhorst Hoogland-West rek met tuingereedschap op een begraafplaats.

Gepubliceerd op

Coelhorst in een landgoed -iets verderop- in het buitengebied van Hoogland. Er staat ook een klein kapelletje. Het gebouw stamt uit 1363.
 
Kapel van Coelhorst Hoogland-West breed 2

Er is op internet ontzettend veel te vinden over de geschiedenis van dit kerkje van Coelhorst. Drie opvallende zaken keren steeds terug in al die verhalen: verval, ruzies en begrafenissen. Je kunt met wat zoekwerk alle details zelf wel vinden. De sappigste anekdote pik ik er even voor je uit…..

Provocatie

Hoogland heeft de meest indrukwekkende carnavalsoptocht van boven de Grote Rivieren. Dat komt omdat hier van oudsher veel katholieken wonen. Zoals gebruikelijk is er dan ook altijd mot met gereformeerden en hervormden. Enfin: dat religie een reden is om elkaar in de haren te vliegen, hoef ik je niet uit te leggen…
 
Kapel van Coelhorst Hoogland-West achteraanzicht.

In 1663 -tijdens het carnaval- was er een stel rooms-katholieke boeren dat flink aan het provoceren sloeg. Ik citeer uit oude geschriften:

De boeren uit Hoogland bedreven (…) uitbundig het ganstrekken, het papegaaischieten, het tonslaan met-en-zonder kat, en andere bij plakkaat verboden vermaken. Deze volksgebruiken waren een vorm van ontspanning (….). Ook werden er in de kapel (van Coelhoerst) feesten gevierd door beschonken boeren.

Probeer vooral niet te visualiseren wat die boeren met hun zatte koppen allemaal deden. Opvallend is wel dat ‘het tonslaan met-en-zonder kat’ toentertijd (1663) ook al verboden was.

Kerkhof Coelhorst

Ik kom graag bij het kapelletje van Coelhorst. Het is een prachtig klein kerkje met daaromheen een bijna lieflijke begraafplaats. Het is er altijd stil en de schaduwen van de bomen tekenen kunstzinnig het wit van de kerkmuren. Er staan bankjes genoeg, dus als je nog eens behoefte hebt aan een meditatief momentje, dan zijn hier alle ingrediënten aanwezig (‘t is waarschijnlijk dichterbij dan Père-Lachaise).

De kapel is niet meer in gebruik. Het is een mausoleum geworden. Op het kerkhofje worden nog wel nieuwe graven gegraven. Vanmiddag stonden twee vrouwen een tijdje stil bij een stukje omgeploegde aarde met verse bloemen. Als je dan toch dood moet gaan, is dit wel een fijn plekje om te liggen…

De oude kapel werd in 1843 voor 800 gulden verkocht aan de familie van Tuijll van Serooskerke. Zij hebben er een echte graftombe van gemaakt. Op dit moment is het kerkje eigendom van de familie Beelaerts van Blokland. Het is een Rijksmonument. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de Beelaertjes er binnenkort een modern gastenverblijf van gaan maken.
 
Kapel van Coelhorst. Informatiebord. Hoogland-West

andere
verhalen