GO-Foto-logo-wit
064-2012 Doel, de spookstad in België
Doel het verloren dorp - Gerard Oonk

Gepubliceerd op

Vandaag was fotodag. Met een paar andere leden van Fotokring Eemland ben ik naar Doel in België geweest. Het kleine spookstadje ligt onder de rook van Antwerpen, pal aan de Schelde. Overigens veroorzaakt Doel zelf ook nogal wat rook. Er staat een kerncentrale naast het dorp.

Sinds de jaren zeventig zijn er plannen om Doel ‘plat te gooien’, zodat er een droogdok kan worden gebouwd. Zoals dat wel vaker gaat in België, zijn er allerhande bestuurlijke blunders gemaakt. Het resultaat is nu dat de meeste inwoners van Doel het dorp inmiddels hebben verlaten. De grote Exodus startte aan het begin van de 21ste eeuw. Ongeveer 10% van de woningen in het dorp is nog bewoond en de rest kwijnt weg. Het is een waar fotoparadijs geworden.

Wij hadden een willekeurige zondag uitgezocht om te gaan en waren niet de enigen, want rond het middaguur stond de hele Scheldekade vol auto’s van fotografen die allemaal hun ‘Urban skills’ wilden uitbouwen. Anders gezegd: het zag er zwart van de mensen die plaatjes kwamen schieten. Om je een indruk te geven van het lege gehucht, is hier wat illustratiemateriaal zonder mensen.

Doel kerncentrale

andere
verhalen