GO-Foto-logo-wit
112-2012 De lederfabriek in Oisterwijk
De lederfabriek in Oisterwijk - Gerard Oonk

Gepubliceerd op

In Oisterwijk staan de Koninklijke Lederfabrieken. Nou ja, ze stonden daar, want de gebouwen zijn er nog wel, maar de bedrijvigheid is verdwenen.

Het enorme complex heeft nog geen eeuw productie gedraaid. Het wordt in 1916 opgericht door ene O.J. Van de Aa. Daarna volgen allerhande overnames en fusies. Het is opvallend dat al in 1932 het predikaat ‘Koninklijk’ aan de ‘Lederfabrieken’ werd toegekend. Normaal gesproken denkt Hare Majesteit immers zo’n honderd jaar na voordat ze de eretitel uitdeelt.

Hoe-dan-ook: het complex staat dus sinds 2000 leeg. Een aantal gebouwen valt onder de monumentenwet en zal niet worden afgebroken. Sterker nog: één van de fabriekshallen is al weer gerestaureerd en biedt onderdak aan een paar kleine bedrijfjes.

Heel af-en-toe worden de hekken geopend en mag een handjevol fotografen naar binnen om plaatjes te schieten. Vandaag heb ik er -samen met zo’n vijftig soortgenoten- een paar uur rondgedoold. De Rotary van Oisterwijk was zo vriendelijk om de organisatie op zich te nemen. Voor een tientje was je hun vriendje en da’s best weinig voor die club. Hulde!

andere
verhalen