GO-Foto-logo-wit
179-2014 Donorauto
Autokerkhof

Gepubliceerd op

Maandag 30 juni 2014: Er gaat een nieuwe wereld voor me open…

Het is jaren geleden dat ik een tweedehandsauto kocht. Tot een paar weken geleden, want toen liep ik een onweerstaanbare ‘youngtimer’ tegen het lijf.

Potentiƫle oldtimer
Een youngtimer is een potentiĆ«le oldtimer: als je er een beetje zuinig mee omgaat, dan behoudt de wagen z’n waarde. Dat is tenminste het idee. Het kan ook een gelegenheidsargument zijn om jezelf te overtuigen dat het ding echt gekocht moet worden.
Hoe-dan-ook: ik ben overstag gegaan.

Auto make-up
De aanwinst stond voor een buitengewoon scherpe prijs in de showroom van een autohandelaar aan de andere kant van het land. Die aanbieding was niet voor niks, want er zat een deukje in de voorbumper en er was nog wat ander, klein ongemak. Zo ontbrak de bekleding in de kofferbak. Je kent dat wel: een grijs stuk vloerbedekking waar je de boodschappen en koffers op zet. Dat laagje stof zit er om je het zicht te ontnemen op de ijzeren vloerplaten van de auto.

Subtiele ventilatie
In mijn geval had het stoffen interieur vastgezeten met een paar bouten. Op die plekken keek je dwars door de wagen heen op het asfalt tussen de wielen. Ik zei nog tegen de verkoper: “Nou, daar ontbreekt het een-en-ander….” De man was van het type babbelzieke-autoverkoper-die-alles-recht-praat-wat-krom-is. Hij vond die gaten in de vloerdelen juist heel erg handig. “Het wordt altijd wat vochtig in de bagageruimte en op deze manier ventileert het goed”.
Ik verzin dit niet; het is echt wat ‘ie zei.

Angela
Enfin: dit weekeinde is de zoektocht naar een vloermat begonnen. Vanochtend had ik al een mailtje van ene Angela uit Veldhoven (alweer de andere kant van het land). Zij had het gezochte onderdeel op voorraad. Angela werkt bij een Volvo-demontagebedrijf. Je mag het ook een dure autosloperij noemen. Ik wilde graag de sloopbak zien waar de mat uit kwam. Angela geleidde me vervolgens naar de ‘donorwagen‘, zoals zij het wrak noemde.

Maar zeuren moet ik niet. De interieurbekleding past perfect en ik kreeg er ook nog een gevarendriehoek bij. Dat is een begerenswaardig cadeau als je een half uur hebt rondgebanjerd bij een sloopbedrijf, want dan wordt wel duidelijk dat zelfs Volvo’s langs de kant van de weg terecht kunnen komen. Het begrip ‘oldtimer’ krijgt dan ineens een heel andere lading…

andere
verhalen