Bajes De Schutterswei in Alkmaar

Bajes De Schutterswei in Alkmaar

De bak in

Het is 11 mei 2012. Voor de eerste keer in m'n leven ga ik voor langere tijd naar de gevangenis. Het zijn weliswaar een paar uurtjes, maar toch...

Een buitengewoon vriendelijke meneer van Justitie heeft me toestemming gegeven om foto's te maken in de 'penitentiaire inrichting Schutterswei' in Alkmaar. Ik wist dat het een prachtig oud gebouw is. Het stamt uit 1884 en was meteen bedoeld als gevangenis. Vlak daarna zijn er nog ruim 100 cellen aan het complex toegevoegd. In de jaren negentig van de vorige eeuw is de zaak helemaal gerenoveerd. Naar alle waarschijnlijkheid gaat deze locatie op 1 januari 2013 dicht.

Vanaf vijf uur 's middag gaan de bewoners in hun cellen. De gedetineerden in Schutterswei zitten overigens meestal niet langer dan een jaar daar.

Totaal gevangenis Schutterswei

Open deuren

Na vijven was het hele gebouw voor mij. Ik heb geen idee wat ze voor me verborgen hebben gehouden, maar in ieder geval zijn er tientallen deuren ruimhartig opengedaan. Twee vriendelijke begeleiders hebben me meegenomen van de waskelder, via de kledingzolder naar de werkplaats. Overal mocht ik plaatjes schieten. Het was prachtig!

Wat te denken van een 'artistieke weergave' van de gevreesde isoleercel!?

Of de kamer waar een gedetineerde z'n vriendin iets langer mag begroeten!!

Isoleercel Schutterswei
Slaapkamer in gevangenis Schutterwei

Wasknijpers

Oh ja, hier worden de 'wasknijpers' gemaakt. De concurrentie met sociale werkplaatsen om opdrachten binnen te slepen schijnt moordend te zijn. Hoe-dan-ook: in deze ruimte kun je -bij binnenvallend zonlicht- heel prettig zitten.

Werkplaats Schutterwei

Het was fantastisch om een paar uur vrij te mogen ronddwalen in een gesloten instituut met zo'n lange geschiedenis. Mijn dank is groot. Complimenten aan al die mensen bij Justitie die zo uitstekend hebben geholpen. Ben ik toch ook eens positief over Justitie ­čÖé

Tot slot nog een paar 'totaaltjes'.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In ├ę├ęn zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografie├źn van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Recente berichten
Websitebouw