KLOOSTER! -de glossy- is uit

KLOOSTER! -de glossy- is uit

Vandaag verschijnt KLOOSTER!, een glossy over het kloosterleven. Het idee is niet helemaal nieuw, want een jaar geleden kwam ‘Stilleven‘ al op de markt. Dat magazine was een initiatief van de abdij in Berkel-Enschot (bekend van het La Trappe Trappistenbier) en bleek toentertijd een wereldprimeur.

KLOOSTER! is breder van opzet. In dit magazine is ruimte gemaakt voor de presentatie van meerdere abdijen. Er staan bovendien columns in van BN’ers, een heuse modeshow met habijten, recepten uit de keuken van de refter, allerlei soorten monnikenwerk en buitengewoon sfeervolle interviews. Je struikelt ook over schitterende fotografie en teksten om stil van te worden.

Hoofdredacteur

Leo Fijen, je kent hem misschien als tv-presentator, is de hoofdredacteur van KLOOSTER!. Hij schrijft in zijn voorwoord:

KLOOSTER!-de-glossy-is-uit Abt Denis Hendrikx

Abt Denis Hendrickx

“Op mijn weg langs kloosters en abdijen trek ik vaak op met fotografen die deze plekken niet kennen en geen weet hebben van de religieuzen die er wonen. Deze fotografen komen er echt voor de eerste keer en weten niet wat ze meemaken. Ze komen woorden tekort om de mensen, de plekken en het geheim te bedanken. Ze maken de mooiste foto’s en sturen me na afloop nogmaals hun waardering toe. Ze prijzen de aardigheid en hartelijkheid van de religieuzen, ze zijn onder de indruk van de gebouwen en ze vangen een glimp op van het mysterie. Deze fotografen raken met hun beelden en hun bedankjes aan het wezen van kloosters.”

Ik was één van die fotografen. Leo heeft helemaal gelijk: ik heb mijn ogen uitgekeken en al mijn vooroordelen over kloosterlingen bij moeten stellen. De nonnen en monniken staan midden in de maatschappij, ze zijn open, toegankelijk, gastvrij en zitten bomvol humor. Dat is echt anders dan mijn oorspronkelijke beeld van introverte, sombere en serieuze zonderlingen.

Het is goed dat KLOOSTER! een bredere blik geeft op deze bijzondere geloofsgemeenschappen.


Gegevens glossy:
Titel: Klooster! De plekken, de mensen, het mysterie
Uitgeverij: Adveniat | ISBN: 978 9492 093 394
Aantal pagina’s: 144 | Prijs: € 8,95 | Verschijnt: 19 mei 2017
Deze glossy is te bestellen via  www.berneboek.com

2 reacties on This Post

Nadagen van een fotocamera - gofoto.nl blog
27 oktober 2017

[…] mij is de smartphone nog geen serieus alternatief (de beeldredacteur van de Kloosterglossy gaat gillen als ik hem een serie foto’s uit mijn iPhone stuur). Het is wel een apparaat dat […]

Klooster! komt ieder kwartaal - gofoto.nl blog
29 oktober 2017

[…] is een groot succes geworden. De eerste editie van de kloosterglossy (voorjaar 2017) is bijna twintigduizend (20.000 !!!) keer verkocht. Dat is best een uniek resultaat […]

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Websitebouw