GO-Foto-logo-wit
KLOOSTER! -de glossy- is uit
KLOOSTER! de glossy is uit

Gepubliceerd op

Vandaag verschijnt KLOOSTER!, een glossy over het kloosterleven. Het idee is niet helemaal nieuw, want een jaar geleden kwam ‘Stilleven‘ al op de markt. Dat magazine was een initiatief van de abdij in Berkel-Enschot (bekend van het La Trappe Trappistenbier) en bleek toentertijd een wereldprimeur.

KLOOSTER! is breder van opzet. In dit magazine is ruimte gemaakt voor de presentatie van meerdere abdijen. Er staan bovendien columns in van BN’ers, een heuse modeshow met habijten, recepten uit de keuken van de refter, allerlei soorten monnikenwerk en buitengewoon sfeervolle interviews. Je struikelt ook over schitterende fotografie en teksten om stil van te worden.

Hoofdredacteur

Leo Fijen, je kent hem misschien als tv-presentator, is de hoofdredacteur van KLOOSTER!. Hij schrijft in zijn voorwoord:

KLOOSTER!-de-glossy-is-uit Abt Denis Hendrikx
Abt Denis Hendrickx

“Op mijn weg langs kloosters en abdijen trek ik vaak op met fotografen die deze plekken niet kennen en geen weet hebben van de religieuzen die er wonen. Deze fotografen komen er echt voor de eerste keer en weten niet wat ze meemaken. Ze komen woorden tekort om de mensen, de plekken en het geheim te bedanken. Ze maken de mooiste foto’s en sturen me na afloop nogmaals hun waardering toe. Ze prijzen de aardigheid en hartelijkheid van de religieuzen, ze zijn onder de indruk van de gebouwen en ze vangen een glimp op van het mysterie. Deze fotografen raken met hun beelden en hun bedankjes aan het wezen van kloosters.”

Ik was één van die fotografen. Leo heeft helemaal gelijk: ik heb mijn ogen uitgekeken en al mijn vooroordelen over kloosterlingen bij moeten stellen. De nonnen en monniken staan midden in de maatschappij, ze zijn open, toegankelijk, gastvrij en zitten bomvol humor. Dat is echt anders dan mijn oorspronkelijke beeld van introverte, sombere en serieuze zonderlingen.

Het is goed dat KLOOSTER! een bredere blik geeft op deze bijzondere geloofsgemeenschappen.


Gegevens glossy:
Titel: Klooster! De plekken, de mensen, het mysterie
Uitgeverij: Adveniat | ISBN: 978 9492 093 394
Aantal pagina’s: 144 | Prijs: € 8,95 | Verschijnt: 19 mei 2017
Deze glossy is te bestellen via  www.berneboek.com

andere
verhalen