Category

Mediagebruik

AmersfoortKiest voor burgers, politiek en mediamakers

AmersfoortKiest Koppelpoort

We zitten boven een vestiging van de Copyshop in een soort huiskamertje. De ruimte biedt net voldoende plek aan ongeveer vier personen. Wij zijn er vanavond met z’n vijftienen. Het is er donker, benauwd en krap. En het zindert. De stoelen en banken komen waarschijnlijk uit een kringloopcentrum. Overal staan koffiekopjes en onze opgewonden stemmen maken een gesprek onmogelijk. Op zo’n hoge statafel die je van recepties kent, zoemt zacht een beamer. Hier staat iets te gebeuren. Spanning en nieuwsgierigheid strijden om voorrang. We zijn met z’n allen getuige van een geboorte. De nieuweling heet AmersfoortKiest.

4 Comments

De ontkenning van Tommy Wieringa

De ontkenning van Tommy Wieringa Hond met boek in bek

Tommy Wieringa schrijft weergaloos. Ik lees op dit moment zijn verhalenbundel ‘Ga niet naar zee‘ uit 2010. Wieringa gebruikt korte zinnen die vaak een dubbele lading dragen. In ieder geval moet je voortdurend nadenken over de woorden die hij gebruikt. Ik geef je een paar voorbeelden.

No Comments

Focus op foto’s – de revival van de babbels

De revival van de babbels - Zeilboot

Het roer gaat om. We wenden de steven. Ik haal bakzeil… De babbels keren terug!

Dat moet ik waarschijnlijk even uitleggen.
Dit blog wordt -sinds 1 mei 2016- iedere week een keer bijgevuld. Dat is één artikel per zeven dagen dus. Vóór die tijd plaatste ik iedere dag een foto met een bijpassend verhaal. Die dagelijkse notities noemde ik ‘Babbels’.

Vanaf nu komt er een nieuwe onregelmatigheid in de vaste structuur. Ik ga namelijk het midden kiezen tussen de wekelijkse schrijverij en het dagelijkse plaatje met een praatje. Als je niks wilt missen, dan kun je het best een abonnement nemen op de nieuwsbrief. En anders kom je af-en-toe gezellig even langs. Op jouw tijd, als het jou uitkomt.

4 Comments

Word ook een Storytelling expert

Storytelling Expert en Brand Journalism

Begin 2014 schreef ik een boekje. Het waren acht hoofdstukken over innovaties in de journalistiek; vijfendertig pagina’s vol visie op m’n favoriete vakgebied. Deskundigen beweerden dat zo’n bundeltje goed zou zijn voor mijn status als ‘expert’. Tja, dan ga je schrijven, want een bekend Achterhoeks gezegde luidt: “Beter een grote broek, dan niks aan de kont…”.

Het schrijfwerk heeft me veel moois gebracht. Ik heb geleerd dat je met zorgvuldig gekozen zinnen je gedachten kunt ordenen. Het brengt rust. Je kiest een kader en daarbinnen speelt een betoog zich af. Het structureren van de Grote Lijnen was de echte uitdaging. Mijn visionaire vergezichten werden begrensd door het aantal beschikbare bladzijden. Losse eindjes kregen geen kans.

No Comments

Gezocht: sterke journalisten met handlangers m/v

Journalisten hebben handlanger nodig - Newsroom Enschede - Henk te Harkel in actie

Mijn favoriete stad zit diep in de nesten. Dat geldt trouwens ook voor de plaats waar jij woont. Het gaat zelfs op voor de hele wereld (behalve voor Enschede, maar dat wordt later duidelijk). Het dreigt overal behoorlijk mis te gaan. Er is namelijk een schreeuwend tekort aan professionele journalisten.

We hebben de waakhonden van de democratie, de poortwachters van het nieuws en de luizen in de pels van beslissers ongelooflijk hard nodig. Juist nu.

Kijk eens om je heen…. In Rusland maken ze 24/7 nepnieuws. Daar zijn zelfs speciale ‘fabrieken’ voor. De mensen die er werken hebben als opdracht om verwarring en onzekerheid te produceren. Hun platform is het internet.

4 Comments

Praatje versus plaatje en dat dorp van toen

Praatje versus plaatje De Rietstap Dinxperlo

Over anderhalve maand begint de cursus ‘Storytelling’ weer. We buigen ons dan in een klein gezelschap over de gecombineerde kracht van tekst en fotografie. Anders gezegd: over de impact van een praatje met een plaatje…. De centrale vraag is op welke manier beeldmateriaal en een verhaal elkaar kunnen versterken.

Laat ik even een klein uitstapje maken. Misschien heb je wel eens een bijzondere auto gekocht; een rode met matzwarte velgen en heel brede banden bijvoorbeeld. Ik wel. Tot op de dag van de aankoop had ik zelden zo’n te gekke auto zien rondrijden. Daarna leek het wel of iedereen op rode auto’s met stoere wielen was gevallen. Ik zag ze ineens overal.

No Comments

Noren kunnen geen FM meer horen

Noren stappen as eerste over van FM naar DAB+

De kop boven dit artikel is nogal onduidelijk. Je moet namelijk zelf verzinnen: a.] of de inwoners van Noorwegen ongelooflijk de pest hebben aan FM-programma’s, of b.] dat ze -door omstandigheden- niet meer naar de FM kunnen luisteren.

Ik ga zometeen wat meer duidelijkheid geven, maar eerst nog even terug naar mijn verhaaltje van vorige week.

Een korte samenvatting van het voorafgaande….
Ik schreef dat twee docenten mij verliefd hebben gemaakt op de Nederlandse taal. Dat waren meneer Kost op de middelbare school en Dea op de School voor de Journalistiek.

Vooral mijn warme herinneringen aan Dea hebben behoorlijk wat stof doen opwaaien. De meelijwekkende opmerking dat ik haar dertig jaar geleden uit het oog ben verloren, raakte gevoelige snaren.

Relatiebemiddelaars gingen meteen aan de slag. Trouwe lezer Harm riep de hulp in van researchers bij Adres Onbekend en Spoorloos. En ene bert K. raadpleegde zijn immense netwerk en stuurde me zelfs foto’s van de vermeende Dea. Het was de start van een turbulente week.

4 Comments

Liefde voor taal en Dea uit Denekamp

Uitgelichte-afbeelding-header-gofoto

Taal is een veelzijdig instrument. De één schrijft er liefdesgedichten mee, de ander gebruikt het om haat te zaaien. Je kunt er echt alle kanten mee op.

Een kort stukje tekst heeft mij deze week compleet ontregeld, omvergeblazen en stikchagrijnig gemaakt. Ik zal je uitleggen wat er gebeurde. Waarschuwing vooraf: je wordt er niet vrolijk van, maar dat maak ik later weer goed met een liefdesverklaring aan Dea.

14 Comments

Top 2000 vertekent het nieuwe luistergedrag

Top 2000 vertekent radiocijfers

Het Top 2000-feest begint binnenkort. Natuurlijk hebben we de laatste weken een beetje gezeurd over de Top 3 die ieder jaar hetzelfde is. Want mopperen moét: altijd en over alles. Maar op 31 december zijn we de ongemakken vergeten en brult iedereen uit volle borst mee met de Bohemian Rapsody, Hotel California en Stairway to heaven..

Wetenschappers hebben onderzocht waarom er zo weinig vernieuwing in de lijst met hoogst-genoteerde nummers zit. Ik kan de argumentatie niet precies herhalen, maar het had iets te maken met het loslaten van tradities.

We houden blijkbaar graag vast aan ingesleten patronen. Ik ga daarover niet zitten zwarte pieten, want het schijnt een heel gebruikelijke eigenschap van mensen te zijn. Zelfs de Top 2000 ontkomt er niet aan.

Lees meer

3 Comments