GO-Foto-logo-wit
Mona Lisa
Griet op de Beeck alias Mona Lisa. Foto: Koen Broos.

Gepubliceerd op

127-2016


Mona Lisa ligt al een paar weken naast mijn bed. Ze heet eigenlijk Griet Op de Beeck en ze is een schrijfster uit België. Iedere keer als ik haar prachtige portretfoto zie (van fotograaf Koen Broos) moet ik aan de Mona Lisa denken. Je snapt waarschijnlijk wel waarom…

Het intrigerende portret staat achter op het tweede boek van Griet: ‘Kom hier dat ik u kus‘.
Griet op de Beeck alias Mona Lisa. Foto van cover boek Kom hier dat ik u kus. 

Vrolijk maar niet blij

Op de voorkant staat ook een geweldige plaat van Hans Op de Beeck. Het is een ouder (echt)paar, gekleed in het wit, op een witte bank voor een witte achtergrond. Ze hebben feestmutsjes op en een ballon in hun handen. Het moet een vrolijk tafereel voorstellen, maar de twee kijken niet erg blij en ze zitten net te ver uit elkaar om het gezellig te hebben. Een foto met een verhaal dus.

De cover is zorgvuldig geselecteerd. Het is geen beeld dat in het boek voorkomt, maar de voorstelling verbeeldt wel de sfeer van het boek. Anders gezegd: ik werd een beetje verdrietig van deze tweede roman van Griet. Laat ik ook meteen zeggen dat ik er ongelooflijk van genoten heb. Goede boeken gaan op de loop met je emoties. Griet pakt je in en verplaatst je volledig naar de wereld van haar hoofdpersonen. Ge-wel-dig!

Aan het taaltje moet je even wennen. De dialogen bevatten regelmatig woorden die we in het noordelijke Holland niet gebruiken, maar het stoort geenszins. Ge went er snel aan….

Mona Lisa in woorden

Zoals Mona Lisa visueel de verbeelding aanspreekt, zo doet Griet dat met haar taal. Het hele boek is doorspekt van prachtige gedachten, verpakt in de mooiste zinnen. Ze observeert heel nauwkeurig. Misschien is ‘vilein’ wel een beter woord voor haar haarscherpe analyses van het gedrag en de gedachten van haar personages. De woorden die ze kiest zijn netjes, weloverwogen en sociaal-verantwoord, maar de onderliggende boodschap is pijnlijk en niets ontziend. Kijk nog eens naar de foto van de cover en je begrijpt misschien wat ik bedoel.

Het was de eerste week in vijf jaar dat ik de avonden niet heb besteed aan korte verhaaltjes voor dit blog. Dat is me goed bevallen. Er bleef tijd over om een goed boek te lezen.

Ik kan het je aanraden: lees de Mona Lisa van België, er gaat een wereld van mooie gedachten schuil achter die mysterieuze glimlach….


NB.: ISBN ‘Kom hier dat ik u kus‘: 9789044623109

andere
verhalen