Troostfabriek Lourdes

Troostfabriek Lourdes

122-2016


Fotografie kan aanzetten tot interessante discussies. Vanmiddag stonden we plotsklaps te discussiëren over de bedevaartsplaats Lourdes als fabriek van troost.

Iemand zei: “Die nonnen daar zien er heel verbeten uit. Ze moeten iedere dag weer knokken voor hun omzettargets.” Een ander wilde absoluut geen negatieve geluiden horen: “Lourdes brengt liefde en hoop. Ik heb er mensen zien huilen van geluk.

Lucia in Lourdes - Fleur Wiersma en Lucas Bolsius

Fotograaf Fleur Wiersma en burgemeester Lucas Bolsius

Fleur Wiersma

De aanstichter van de gesprekken was fotograaf Fleur Wiersma. Ze heeft een reportage gemaakt van het bezoek dat Lucia jaarlijks brengt aan Lourdes. Lucia heeft het syndroom van Down en is inmiddels 31 keer in het bedevaartsoord geweest.

In de Sint Aegtenkapel, ons prachtige centrum voor muziek en fotografie, werd vanmiddag de nieuwe expositie met fotografie van Fleur Wiersma geopend.

Fleur won begint dit jaar nog een Zilveren Camera met foto’s van Amerikaanse ‘National Parks’. Nu hangt ze in Amersfoort met foto’s van Lucia in Lourdes.

Lucia in Lourdes - Fleur Wiersma - openingshandeling

Tijdens de officiële openingshandeling wilde Lucia graag
haar pas verworven vriend op het podium.

Lucas en Lucia in Lourdes

Ik was nogal verbaasd over het aantal keer dat Lucia naar Lourdes is geweest. Even later bleek dat de burgemeester van Amersfoort -Lucas Bolsius- inmiddels al veertig keer naar het Franse stadje is afgereisd. Bolsius vertelde vol passie over de rust die Lourdes hem brengt en dat hij er jaarlijks een persoonlijke balans van het leven opmaakt.

Keek op de week

Dat is een mooi bruggetje naar een thema dat ik vandaag ook nog even wil bespreken: dit dagelijkse blog wordt omgebouwd tot een wekelijks praatje met wat plaatjes. De vaste abonnees hoeven zich de komende dagen geen zorgen te maken als de dagelijkse mail uitblijft. Ik ga m’n best doen om iedere vrijdag een korte ‘keek op de week’ te verzorgen (als de Koning het werk van Van Kooten en De Bie mag gebruiken, dan mag ik het ook).

Tot over een tijdje.

Stuur me nieuwe verhalen…
Archief
Estrela 28

Estrela, gele tram in Alfama Lissabon

Deze tram uit Lissabon is mijn 'beroemdste' foto. Je vindt hem terug op websites over de hele wereld. Vooral Russische sites waarderen mijn werk zeer...

Je mag niet zomaar een foto van het internet plukken. De Beroepsorganisatie voor alle professionele fotografen en beeldmakers in Nederland (DuPho) heeft een handzaam schema gemaakt voor iedereen die niet precies weet hoe het zit.
Check it out!

Ook Europa is duidelijk over het (her)gebruik van foto's. In één zin: je hebt altijd toestemming van de fotograaf nodig.
Wat zegt de EU?

Beroemde fotografen

Korte biografieën van fotografen die ik bewonder, waardeer, of zeer bijzonder vind. De lijst wordt vast nog langer....

Ansel Adams
Joost van den Broek
Andreas Gursky
Peter Henket
Willem van den Hoed
Paul Huf
Vincent Munier
Govert de Roos
Stephan Vanfleteren

Oogappel in achtertuin (2012-2019)

Sinds 2012 staat er een piepklein appelboompje in de achtertuin. Met enige regelmaat druk ik de camera tussen de groene blaadjes om de voortgang van de groei vast te leggen.
Een verslag...

De Appel in de achtertuin vanaf 2012 Appel met oog

Websitebouw