GO-Foto-logo-wit
Niqaab als hoofdzaak | 065-2016

Gepubliceerd op

De niqaab staat tot 17 april centraal in de Amersfoortse Sint Aegtenkapel. Saskia Aukema exposeert een aantal foto’s uit haar serie ‘Gesluierd’. De jonge fotografe won pas geleden de Zilveren Camera met deze reportage over vrouwen die kiezen voor het dragen van een niqaab.

Met de billen bloot

Saskia kwam een jaar geleden uit Amsterdam naar Amersfoort gereden om een paar foto’s te laten beoordelen door deskundige fotografen. Ze deed dat enigszins beschroomd omdat ze niet was aangesloten bij een fotoclub in Amersfoort en zelfs nog nooit in de Sint Aegtenkapel was geweest. Ze zegt op haar website dat ze bloednerveus was omdat ze figuurlijk met de billen bloot moest.

Niqaab als hoofdzaak. Foto van Saskia Aukema met een niqaab.Journalistieke portretten

We zijn nu nauwelijks een jaar verder en Saskia heeft met de foto’s die ze toentertijd aan een paar vakgenoten voorlegde inmiddels de meest prestigieuze Nederlandse fotoprijs gewonnen. Haar serie eindigde op de eerste plaats in de categorie (journalistieke) portretten.

Saskia Aukema studeerde in 2013 Cum Laude af aan de Fotovakschool in Amsterdam. Ze fotografeert en schrijft. Haar passie ligt bij de verdiepende journalistieke reportages en niet bij het snelle nieuwswerk. Saskia heeft eerder meegewerkt aan het boek ‘Bekeerd’ van de antropologe Vanessa Vroon-Najem over mensen die zich bekeren tot de islam.

Niqaab als hoofdzaak. Foto van een gesluierde vrouw.Veel aandacht

De serie ‘Gesluierd’ heeft erg veel aandacht gekregen in de pers. Saskia kreeg drie pagina’s in Trouw en de Volkskrant ruimde maar liefst acht pagina’s in voor de reportage.

De niqaab is op dit moment misschien wel het meest controversiële kledingstuk in ons land. De discussie over de gezichtssluier leidt vrijwel altijd tot verwoede discussies, niet alleen op straat, ook in de Tweede Kamer. Op dit moment ligt er een wetsvoorstel klaar dat het dragen van de niqaab in openbare ruimtes zoals scholen, ziekenhuizen, bussen, treinen en overheidsgebouwen moet gaan verbieden.


Niqaab in Sint Aegtenkapel

De Sint Aegtenkapel is een centrum voor muziek en fotografie. Het wordt hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers. Het is echt de moeite waard om er eens te gaan kijken. Er zijn in de prachtige kapel meestal twee exposities te zien. Beneden hangen de amuses en boven vind je het hoofdgerecht.


Foto-uitleg:
Grote foto: een collega-fotograaf poseert met een niqaab.
Eerste vierkante foto: Saskia vertelt over haar project.
Tweede vierkante foto: één van de geportretteerde vrouwen

andere
verhalen