GO-Foto-logo-wit
Oefenen met bladmuziek | 093-2016
Bladmuziek. Foto van een herfstblad met koptelefoon.

Gepubliceerd op

Het Keistad Fotocollectief is een club van dertien enthousiaste fotografen in Amersfoort. We hebben ons ten doel gesteld om ervaringen uit te wisselen en het kwaliteitsniveau verder op te krikken. Daar halen we echt alles voor uit de kast, zelfs dubbelzinnig gevisualiseerde bladmuziek.

Bladmuziek. Foto van een uitgelichte drankfles.Foodshoot

Het fanatieke gezelschap fotomakers huurt ook externe hulp in. Plaatjesprofessor Pieter van Leeuwen begeleidt ons deze maanden. Hij geeft adviezen voor het inrichten van de expositieruimte en hij verzint thematische opdrachten die we dan plichtsgetrouw uitvoeren.

De komende tentoonstelling wordt gevuld met resultaten van een ‘foodshoot’ en andere productfotografie. Vanavond heb ik in de keuken alvast wat huiswerk gedaan.

Ik ben blij dat je niet om het hoekje hebt mee staan kijken, want het is een lachwekkend gezicht. Het aanrechtblad wordt afgedekt met een groot stuk zwart papier, de camera gaat op een statief, alle lampen zijn uit en ik loop als een zombie met een zaklantaarn rond om een paar Spaanse pepers van alle kanten te belichten.

Uitgebeten bladmuziek

Paprika’s, tomaten en pepers laten zichzelf moeilijk vastleggen. Je moet echt donders goed opletten dat er geen uitgebeten lichtreflecties op hun schil ontstaan. Probeer het maar eens.

Er zullen ook andere methoden zijn om die overbelichte plekken te voorkomen, maar ik doe het dus in een volstrekt donkere ruimte met een lange sluitertijd en een lichtbron die voortdurend beweegt, zodat er nergens continu licht op valt.

Bladmuziek. Foto van drie Spaanse pepers op een zwarte achtergrond.De foto met de ‘bladmuziek’ heeft dezelfde behandeling ondergaan. Ik wilde per se waterdruppels op het herfstblad. Dat brengt vergelijkbare reflectieproblemen met zich mee als op de blozend rode huidjes van de pepers.

Je wilt niet weten hoeveel tijd het kost om het bedachte eindresultaat te halen. Voor mijn gevoel was ik net begonnen met het ombouwen van de keuken tot een heuse fotostudio of het was alweer bedtijd. Morgen meer.

andere
verhalen