GO-Foto-logo-wit
007-2016: Cameradokter

Gepubliceerd op

Foto: Smerige sensor voor de cameradokterDonderdag 7 januari 2016
Een fototoestel heeft ook onderhoudsbeurten nodig. Mijn cameragarage ligt vlakbij Nijmegen. ‘t Is niet naast de deur en cameradokter Ton is zeker niet goedkoop, maar je gaat er altijd blij weer weg. Hij is bovendien een fan van the Eagles, dus dat schept een band. Ik ga er ieder jaar in de eerste helft van januari heen. Het is een goed voornemen dat makkelijk te realiseren valt. Vanavond heb ik mijn eerste persoonlijke opdracht van 2016 netjes afgevinkt.

Reinigen

De belangrijkste taak van de cameradokter is het nakijken van de body. Er zitten altijd wel een paar stofjes op de sensor. Dr. Ton heeft daar een heel speciaal recept voor. Hij draagt een antistatische, witte doktersjas en verdwijnt geheimzinnig met mijn camera’s achter een groot wit scherm. Ik hoor vervolgens stofzuigergeluiden en wat onverstaanbaar gemompel. Daarna komt de specialist weer tevoorschijn en laat een soort röntgenfoto zien van de resultaten die hij heeft behaald. De vierkante foto hierboven is van vóór de operatie. Ik heb voor dit exemplaar gekozen omdat het beeld na de behandeling niets anders laat zien dan een egaal groen vlak.

Kalibreren

Behalve het reinigen van de sensor worden de beide body’s ook gekalibreerd met de bijbehorende lenzen. Daar staat een speciaal apparaat voor in de werkplaats met veel streepjes, getallen en rode rondjes waar ik niets van begrijp. Nadat Dr. Ton ingenieuze handelingen heeft verricht, zijn mijn foto’s altijd weer messcherp. Heerlijk!

Jammer genoeg bleek de oudste camera niet volledig behandelbaar door deze fotodokter. Er moeten andere specialisten aan te pas komen om de body weer topfit te krijgen. Ik vrees dat er binnenkort een ritje naar Bergen op Zoom op de agenda komt. Dat is evenmin naast de deur en waarschijnlijk nog duurder dan Dr. Ton, maar m’n trouwe cameraad moet nog wel even blijven leven, want een mogelijke vervanger komt pas in het najaar op de markt. ‘t Is net als bij oude auto’s: wanneer stop je met reparaties en wanneer koop je een nieuwe….?

andere
verhalen