GO-Foto-logo-wit
364-2012 Het aanzien van 2012
256-2012 Zonsondergang voor amateurs - Gerard Oonk

Gepubliceerd op

Oudejaarsdag 2012: Dit wordt het officiële einde van ‘Project365’. Begin 2012 ben ik gestart met het maken van ‘dagfoto’s’, iedere dag een plaatje. Dat is nog een beste klus geworden. Er zijn dagen geweest zonder inspiratie, dagen met te weinig licht, dagen met slechte foto’s en dagen waarbij ik het fotograferen bijna vergat. In de projectmap zitten 1.183 plaatjes. Daarvan zijn er 364 in dit blog terecht gekomen. Vreemd genoeg ontbreken er twee dagen in mijn telling, want 2012 heeft eigenlijk 366 dagen. Misschien, heel misschien, ga ik nog eens uitzoeken waar het steekje is gevallen.

Vanochtend heb ik tien foto’s geselecteerd die het verhaal van het afgelopen jaar redelijk vertellen. Sommige daarvan vind ik goed gelukt, zoals de avondzon hier boven. Vuurwerk van de natuur op de laatste dag van het jaar. Hoe mooi is dat?!

Sommige platen vertegenwoordigen verdriet. Dit jaar overleed Wim. Een paar maanden voor die tijd maakte ik een foto die hem kenmerkt en zijn liefde voor motoren laat zien.

Dan zijn er natuurlijk ook foto’s van vrolijke momenten. 2012 is het jaar geworden van verschillende exposities bij KoK wooncenter in Hoogland. De lijstenmaker heeft goed aan me verdiend.

Het aanzien van 2012

Tussen geluk en verdriet, hoge bergen en diepe dalen, verdwaalde ik tijdens een bezoek aan de Alpe d’HuZes. Al die stoere mensen die keihard knokken voor hun eigen gezondheid, het herstel van vrienden, of als herinnering aan dierbaren, hebben diepe indruk gemaakt.

De vakanties horen ook thuis in dit rijtje. Dat zijn de momenten dat het maken van een dagfoto echt een peuleschilletje (inderdaad zonder verbindings ‘n’) is.
Madeira viel een beetje tegen. De zon scheen er minder uitbundig dan gedacht. De wandelingen langs het irrigatiesysteem waren daarentegen prachtig.

En Toscane was droog en warm. Ik houd daar van. In geval van emigratie komt Italië vlak na California…


Op de dagen dat de dagfoto er echt uitgeperst moest worden, bleek de achtertuin een uitkomst. Daar hing Onze Appel; altijd goed voor een last-minute shot.

Ook dit jaar ben ik keurig iedere dinsdagavond naar de Fotokring geweest. Het is ontzettend leerzaam en gezellig om met andere foto-enthousiastelingen een avondje plaatjes te kijken. We hebben erg aardige projecten gedaan, zoals een fotoshoot met model Ellen.


In maart 2012 ging de eerste Applestore van Nederland open. Het is een prachtige winkel geworden in het Hirschgebouw aan het Leidseplein in Amsterdam. Daar kon je ook de nieuwe iPhone 5 kopen. Voor mijn 365-dagenproject bleek die telefoon een uitstekend hulpje: er zit namelijk een acceptabele camera op. De kwaliteit van de plaatjes haalt bij lange na niet de kwaliteit van een spiegelreflex, maar daar staat tegenover dat je het toestel altijd bij de hand hebt.
De iPhone heeft me gedwongen om anders te gaan fotograferen. Als ik de resultaten terug zie, dan heb ik veel meer gelet op details en op de compositie. Vreemd om te merken dat techniek bepalend is voor creativiteit.

En aan het eind van deze Top 10 nog een eerbetoon aan al die leuke mensen van 2012. We werkten hard, aten samen, dronken wat, lachten veel, spraken over serieuze zaken en bereisden de wereld. Dankjewel!

En dan de hamvraag: “Gerard, ga je in 2013 opnieuw iedere dag een foto maken?” Die vraag stel ik niet aan jou, de lezer van dit blog, maar aan mezelf. Het antwoord weet ik nog niet. De verplichtingen en noodzakelijke discipline zijn me enorm tegengevallen. Tegelijkertijd is het prachtig om een jaar in beelden te vangen en opnieuw te beleven op een dag als deze. Misschien worden het volgend jaar weken in plaats van dagen. Vanavond rond een uur of twaalf zal ik de vraag nog eens stellen. Ik hoop dat de alcohol dan niet te veel invloed gaat hebben op het realisme.

But what the heck… zo erg was het ook weer niet.

Proost! Op een prachtig 2013 met schitterend licht.

andere
verhalen